Get Adobe Flash player
HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

Adománygyűjtés

A leégett kommandói #iskola számára adományokat gyűjt a Kommandóért Egyesület:
RON: RO10BTRLRONCRT0288651301 
EUR: RO57BTRLEURCRT0288651301
HUF: RO70BTRLHUFCRT0288651301
Opra-Beni Bela iskolaigazató - +40 760 673 807

SZÉKELYFÖLD TIBETJE: KOMMANDÓ

Cigányfolklór Tábor

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

Comandăul merită vizitat şi pentru manifestările sale tradiţionale, deosebite. În fiecare an la sfârşitul lunii iulie se organizează tabăra folclorică a romilor. La manifestarea de o săptămână în fiecare zi se învaţă cântece şi dansuri, după-masă artiştii invitaţin îi distrează pe participanţi, serile se termină cu dans. Atmosfera specifică a evenimentului nu-i atrage numai pe participanţi, ci întregul sat se retrezeşte la viaţă. Tabăra este încheiată de un spectacol de gală, unde participanţii prezintă dansurile învăţate în timpul săptămânii. Între timp muzica este asigurată de formaţii autentice de muzică ţigănească. Printre artişti cei mai însufleţiţi sunt membrii formaţiei de dans de la şcoala din Comandău.

De-abia se termină petrecerea şi un nou eveniment îi atrage pe oaspeţi la Comandău. În primul sfârşit de săptămână din august prietenii, rudele sunt aşteptaţi la Zilele Satului . La manifestarea cu dans şi muzică oaspeţii sunt delectaţi cu specialităţi locale şi sunt antrenaţi în diferite concursuri. În 2007 evenimentul a îneput cu inaugurarea unei porţi secuieşti. Poarta înălţată la intrarea în sat reprezintă simbolul comunităţii ospitaliere, care privesc cu încredere spre viitor, cinstindu-şi mereu tradiţiile şi cultura. După discursurile festive şi tăierea panglicii ,formaţia de dans Fenyocske şi-a prezentat repertoriul de gală.

Partea mai dinamică a manifestării s-a desfăşurat în jurul scenei, unde se derulau concursuri care mai de care mai interesante . Participanţii şi-au măsurat puterea şi ingeniozitatea în probe legate de lemn, conform trecutului satului. Tăierea lemnului, aruncarea toporului şi căţăratul pe copac s-au bucurat de mare popularitate. La manifestare şi-au găsit programul potrivit atât cei mari cât şi cei mici. Oaspeţii au atraşi la corturi de mirosurile îmbietoare ale diferitelor specialităţi culinare.Între timp publicul a asistat la diferite spectacole. Printre altele copiii de la Comandău şi-au demonstrat priceperea la dans. Evenimentul a fost onorat de un oaspete deosebit, însuşi Traian Băsescu a vizitat aşezarea.

Aceste manifestări contribuie la creşterea popularităţii Comandăului an de an, în opinia publică a ajuns de la un centru forestier la un sat – staţiune. Aici fiecare anotimp îi atrage pe turişti cu atmosferă feerică şi frumuseţe specifică. Iarna turiştii vizitează regiunea pentru peisajul brazilor acoperiţi cu zăpadă şi sporturile de iarnă.

Pe Muntele Laur funcţionează o pârtie de schii dotată cu ascensor. La poalele muntelui în pensiune sunt multe locuri de cazare, în vacanţă se organizează tabere pentru copii. Pârtia lungă de 350 de metri este acoperită cu zăpadă chiar şi atunci când în alte părţi încă nu a nins. În fiecare a februarie se organizează sărbătoarea zăpezii, când timp de două zile se petrece în cinstea anotimpului friguros. Cel sosit la faţa locului este întâmpinat de un uriaş om de zăpadă. În prima zi se desfăşoară programele tradiţionale, concursuri de sănii şi schiuri pentru fiecare generaţie. În timp ce pe o pantă au loc concursurile, pe cealaltă se organizează pentru cei mici concurs de scuptură în zăpadă.

În sat viaţa pulsează , unii circulă cu sănii cu motor, alţii cu căruţe trase de măgari. Punctul culminant al serii este coborârea pe pantă cu făclii, urmată de focul de tabără şi artificiile. Cea mai populară probă a Zilelor Zăpezii este concursul nebuniilor, unde câştigă echipa cea mai glumeaţă.În aşezarea cea mai înaltă a ţinutului Trei Scaune mereu se întâmplă ceva interesant şi palpitant , pentru ca renumele şi farmecul ei să dăinuie, manifestările sunt din ce în ce mai cunoscute, oaspeţii se reîntorc de fiecare dată. Peisajul de vis merită pe deplin să devină un paradis al locurilor pentru recreere.

Attachments:
Download this file (ZILELE ZAPEZII 2013.doc)ZILELE ZAPEZII 2013.doc [ ] 04.02.2013 12:58
Download this file (PROGRAM ZILELE COMANDAU 2012.doc)PROGRAM ZILELE COMANDAU 2012.doc [ ] 02.08.2012 08:51
Download this file (kommando napok 2012 vasarnap.doc)kommando napok 2012 vasarnap.doc [ ] 02.08.2012 08:33
Download this file (Kommando napok 2012 szombat.doc)Kommando napok 2012 szombat.doc [ ] 02.08.2012 08:33
Download this file (PROGRAM ZILELE COMANDAU.doc)PROGRAM ZILELE COMANDAU.doc [ ] 03.08.2011 09:48
Download this file (KOMMANDÓI NAPOK.doc)KOMMANDÓI NAPOK.doc [ ] 03.08.2011 09:47