Get Adobe Flash player
HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

  • GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis, și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)
  • PROCEDURA DE SISTEM (.pdf/.doc)

Vezi mai mult

Adománygyűjtés

A leégett kommandói #iskola számára adományokat gyűjt a Kommandóért Egyesület:
RON: RO10BTRLRONCRT0288651301 
EUR: RO57BTRLEURCRT0288651301
HUF: RO70BTRLHUFCRT0288651301
Opra-Beni Bela iskolaigazató - +40 760 673 807

SZÉKELYFÖLD TIBETJE: KOMMANDÓ

Cigányfolklór Tábor

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

Új tábort építenek Kommandón

 
A kommandói tábor látványterve, Zakariás Attila  munkája
A kommandói tábor látványterve, Zakariás Attila munkája
Kommandón nemcsak új iskola, hanem új tábor is épül. Múlt héten lebontották az egykori pionírtábor mintegy negyvenéves faházikóit, és amint az időjárás engedi, elkezdik az építkezést: hárommargarétás panzió és ifjúsági szállás (hostel) létesül a hegyi faluban.
Kovászna Megye Tanácsa 2009-ben vette át a tíz éve nem működő, leromlott állapotban levő volt pionírtábort a megyei ifjúsági és sportigazgatóságtól. Két éve átadta a létesítményt a fenntartásában működő sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolának.
A táborok meghatározó élményeket jelentenek a diákok életében. Kommandó természeti adottságai télen-nyáron kiválóak erdei iskolák működtetésére is, de a tábor felszerelése lehetőséget ad majd, hogy sportolók felkészülési helyszíne legyen. Azt szeretnék, hogy a Kommandó-élmény a következő generációk életében is jelen legyen – nyilatkozta Gáj Nándor, a Művészeti és Népiskola igazgatója. Az iskola tágas udvarának egy részét elfoglaló tábor az épülő új tanodával, valamint a sportcsarnokkal és sportpályával együtt színvonalas ifjúsági központtá válhat, és ösztönzően hathat Kommandó mindennapjaira is – véli Tamás Sándor megyei­tanács-elnök.
A hajdani faházikós tábor helyét három épület foglalja majd el. A főépületben 90 férőhelyes ebédlőt alakítanak ki, a másik kettőben 2–3 ágyas szobák lesznek, összesen ötven szálláshellyel. Az udvaron füves sportpályát létesítenek, így edzőtáboroknak is megfelelő helyszín lesz. Terv szerint a 16 hónapos időtartamú munkálatok összértéke 4,4 millió lej, amelyet teljes egészében Kovászna Megye Tanácsa finanszíroz – közölte az intézmény sajtóirodája.

Évértékelő Kommandón

Fejlesztésekre fordítják a pénzt 

image
Kocsis Béla polgármester elégedett az elmúlt évvel
Megvalósítások terén jó évet zárt Kommandó község önkormányzata – tudtuk meg Kocsis Béla polgármestertől, aki a továbbiakban részletezte az idén lezajlott munkálatokat, illetve a jövőre vonatkozó terveket is ismertette.

– Polgármesterként milyennek látja a 2016-os évet?

– Sikeres évet tudhatunk magunk mögött, hiszen az elmúlt időszakban, mint azt már korábban is mondtam, az aszfaltozásnak köszönhetően régi álma valósult meg Kommandónak. Habár az egész településen még nincs aszfaltréteg, azért elmondhatjuk, hogy a forgalmasabb szakaszokra rákerült. Szintén az elmúlt év sikeréhez sorolnám, hogy kijavíttattuk a Kommandói Helytörténeti Múzeum tetőzetét, ugyanakkor nekikezdtünk egy fedett garázs megépítésének, ahol a tűzoltóautót, mikrobuszt tároljuk majd. Kisebb megvalósítások közé sorolnám a temetők acélhálóval való bekerítését, a forgalmas szakaszon a szemetesládák elhelyezését, az utcák kockakövezését. Úgy tartom, hogy akármilyen kis település is Kommandó, és legyen bármennyire elszigetelve, az élet nem állhat meg a községben.

– A költségvetés-módosításról beszélne bővebben?

– A decemberi költségvetés-módosítás pozitívan érintette községünket, ugyanis a 2500 lakoson aluli települések, azaz mi is megkaptuk a 100 ezer lejt, és ezt az összeget át tudtuk hozni 2017-re. A pénzt kizárólag fejlesztésre fordítjuk, többek közt ebből szeretnénk befejezni az előbb említett garázs megépítését is.

– Az erdők telekkönyvezését sikerült megoldani?

– Sikeresen lezajlott az erdők telekkönyvezése, így már hivatalosan is Kommandó tulajdonát képezi az 1288 hektár erdő. Ez gazdaságilag sokat jelent a községnek, ugyanis az erdőkitermelés egyben az önkormányzat saját jövedelme is. Természetesen csak az előírt üzemterv szerint zajlik majd a kitermelés.

– Hótalanításról tájékoztatna bennünket?

– Kovászna polgármesteri hivatala visszavette a Kovászna–Kommandó útszakasz ügykezelését, és szerződést kötöttek az érintett szakasz karbantartására. Kommandó önkormányzata a Răcăiaș céggel kötött szerződést a község fő útján történő hótalanításra, míg a mellékutcákban a helyi önkormányzat földgyalu-gépe végzi a karbantartást, hogy ne legyen fennakadás az esetleges erősebb havazások miatt sem.

– A tél beálltával mennyire nőtt meg a vendégforgalom Kommandón?

– Ilyenkor jelentős az érdeklődés a településünk iránt. A szánkózáshoz szükséges hóréteg már megvan, és a hétvégi házak tele vannak vendégekkel. Sokan közülük nem csak a közeli településekről érkeznek, vannak, akik Konstancáról jönnek fel hozzánk. Akad olyan vendég is, aki az itt töltött szilveszter után már előre lefoglalja a jövő év végére a házat. Számunkra pedig fontos, hogy minél távolabb eljusson Kommandó híre, hisz a település adottságai télen és nyáron is megfelelnek az üdülni vágyóknak. 

SZÉKELYFÖLD TIBETJE: KOMMANDÓ

Ha jól belegondolok, Székelyföldnek mindene megvan, akár a nagyvilágnak: tundrája a Mohos-tőzegláp, Szaharája a Rétyi-nyír, Fuji-hegye a Kis-Somlyó (mindkettő szent), északi sarka a zimankós Gyergyóalfalu, déli pólusa a fagyos Csíkszereda, sós tengere a Medve-tó, Grand Canyonja a Békási-szoros, tündérkertje Borszék, Tibetje Kommandó.

 A sok becenév évtizedek során rakódott rá ezekre a rendkívüli helyekre, puszta szeretetből. Tovább is sorolhatnám, de minek, amikor most csak Kommandó érdekel. Róla kell szólnom, habár nem tartozik a legkedvesebb helyeim közé, mert rendezetlen. Nem úgy, mint Látó Anna írónőnek, Kommandó szülöttének, akinek „hőse” csupán egy kis fekete pont a térképen, s mégis annyi embert elvarázsolt, olyan sokan megkedvelték, hogy híre-neve túljutott a Kárpát-medencén is.
Harminc év után ismét hívott a különös település, s én elindultam megnézni, mivé lett ez idő alatt.

A most 131 éves Kommandó története nem mindennapi. A turisták könnyű prédájának tűnő Háromszéki-havasok szívében rejtőzik 1000–1100 m magasságban, egy nagy, dombokkal koszorúzott fennsíkon,

… amely a megszólalásig hasonlít a Nemere-hegység alatt végigfolyó Veresvíz vagy a Lassúág lapos medencéihez. Zágon község tőszomszédjának, a tetszetős Papolcnak egyik külbirtokán létesült, a szép Laur-hegy (1268 m) nyugati lábánál. A kommandói felföldön a nagy Bászka-patak csak andantéban ballag, mintha erőt gyűjtene a pár kilométerrel alább következő szurdokhoz, ahol szakadatlan küzdelmet vív nagy ellenségével, a kemény kárpáti homokkővel. Ideje is, hogy egy kicsit csendesebben lépkedjen, hiszen a bölcsője fölött őrködő Zernye-havas (1603 m), Szélkapu (1534 m) és Basa asztalától (1647 m) már több mint 25 kilométert szaladt, hogy Kommandónál magába fogadhassa kisebb testvéreit, a Rozsdás, a Toplica és a Kupán (Halom) patakokat.

A település Orbán Balázs idejében még nem létezett, ezért A Székelyföld leírásában nincs is szó róla. A szálerdőktől övezett irtáson egyetlen kincstári ház állt, háromszögű homlokzatán a Grenzkommando felirattal, innen a későbbi falunév. Nem volt az bizony székely határőrtelepülés, mint ahogy egyes internetes blogokon hirdetik a mindent tudók, hanem csak egyszerű vámhely az Osztrák–Magyar Monarchia peremén. A XIX. század közepén csak néhány finánc és határőr unatkozott az ember által ritkán járt helyen, mert a csempészek sem estek a fejükre, és messze elkerülték a vámhelyet, jobban ismerve az ősrengeteg titkos útjait, mint a hatalom emberei. A monarchia a rendfenntartás ezen őskövületeit ottfelejtette a birodalom legkeletibb szegletében, és csak a trianoni békediktátum után tűntek el végképp Kommandóról.

De ekkor már rég nem voltak egyedül. Ott zsivajgott, nyüzsgött körülöttük, és dolgozott látástól vakulásig Horn Dávid felvidéki zsidó fakereskedő fűrészgyárának hirtelen megjelent, sokféle nációból összesereglett proletariátusa a szó legszorosabb értelmében. És ontotta az Erdélyi Erdőipari Részvénytársaság első és legnagyobb fűrésztelepe a roppant mennyiségű faanyagot Magyarország, Ausztria és Csehország felé.
Hol voltak már ekkor a régi tulajdonosok, a Mikes grófok, báró Szentkereszthy Béla és Zathureczky Gyula elegáns, úri vadászatai, mert medve, nemes szarvas és minden más kárpáti vad bőven termett a háborítatlan ősrengetegben.

Erd_ly_2011_160.jpg

A hegységnyi erdőség utolsó tulajdonosától, Zathureczky Gyulától Horn Dávid 1882-ben 15 000 (8850 ha) katasztrális hold erdőbirtokot vásárolt. Kézfogásuk új idők jöttét pecsételte meg Erdélyben, mert addig csak a Tátrában léteztek fűrészgyárak. Az örökmozgó vállalkozó idejében olyasmi épült Kovászna és Kommandó között, amit addig nem látott a világ errefelé. Csodájára jártak a hegyek közé felkígyózó kisvasútnak és az új mérnöki remekműnek, a kovásznai siklónak.

A Lux Emil által tervezett nagyszerű alkotás, a gravitációs siklóvasút 400 méternyi szintkülönbséget egyenlített ki minden egyes rönk- vagy deszkaszállítmány átrakásakor. Horn idejében szerelik fel a gyulafalvi József-gőzfűrészt (Pótsa József főispánról kapta nevét), és indul meg a Gábor-gőzfűrész a 7 km-rel fennebb levő gyártelepen, Kommandón (Apor Gábor alispánról elnevezve).

Gyulafalva, Kommmandó egyetlen szomszédja a Bászka- és a Györke-patak összefolyásánál 1889-ben létesült (Zathu-reczky Gyuláról elnevezve), és pár éven belül már villany-világítással rendelkezik, amikor még Brassóban csak gázlánggal világítják az utcákat. 1910 után Kommandó résztelepüléseként tartják számon, habár határaik soha nem érték el egymást. 1916-ban az Erdélyt minden oldalról egyszerre támadó román hadsereg miatt veszélyeztetett övezetnek nyilvánították, és több mint 700 lakóját kitelepítették. Trianon után a fűrészüzemet is leszerelték, így Gyulafalva teljesen elnéptelenedett. Ma még temetője helyét sem tudnánk, ha nem jelölné emlékkereszt. 1898-ban Horn Dávid eladósodik, és vagyonát kénytelen eladni a Groedel testvéreknek. Cégük a Bajor Fakereske-delmi Társaság, amely bekebelezi az Erdélyi Erdőipari Rt-t. Egyik vezetője Groedel Zadik, a másik Horn Móric, Horn Dávid unokaöccse, akit szó szerint a fateleppel együtt örökölt az új tulajdonos. Gátlástalan, minden hájjal megkent, kutyakomisz ember volt, aki vaskézzel vezette a telepet. Ebben az időben terjeszkedik a cég, megépítik a neruzsai (Năruja, Nehoiu település közelében, Bodzaforduló után) és Gór-havasi siklókat, ahová szintén keskeny vágányú vasútvonalak vezettek, összesen 78 km hosszúságban.

1932-ben Groedelék is eladósodtak, tulajdonuk a holland és svájci tőkével rendelkező Holding céghez vándorol. A gyártelep azonban tovább virágzik, és 1936-ban önálló községi rangot kap, leválva az anyaközségtől, Papolctól.

1940-ben a helység a bécsi döntés értelmében visszakerül Magyarországhoz, míg Gyulafalva továbbra is Románia része marad. A kettő között félúton húzódott az országhatár. 1945-ben megkezdődik az államosítás, és a kommandói fűrészüzem az elsők között kerül a kommunista hatalom kezébe, hogy aztán a rendszerváltás (1989) után semmivé váljék. Horn Dávid gyára órányi pontossággal 110 évig működött, 1889. október 17. de. 10 órától – 1999. október 17. de. 10 óráig. Mára a kisvasút és a híres sikló is teljesen tönkrement. Nagy kár! Kommandó közepén ott éktelenkednek a rendetlen gyárépületek, a sokfelé ágazó, földbe süppedt sínpárok, a raktárépületek, a rozsdásodó vasúti kocsik.

S ha a 60 kilométeres, hajdan romantikus vasút-vonal teljes helyreállítása és üzembe helyezése csak utópia, akkor is Kommandón az ország egyetlen faipari, szabadtéri múzeumát lehetne létrehozni az állomás kicsinosított hangáraiban, berendezve a régi gépekkel, munkaeszközökkel. Igaz, az évente megrendezett Kommandói Napok alkalmával igyekeznek feleleveníteni a kisvasút fénykorát. Ezen az első augusztusi hétvégén sétamozdony indul a Kommandó–Halom útvonal elején egy 7,5 km-es szakaszon. Lent, Kovásznán a nyári turistaszezonban, a Tündérvölgyben sétáltatja a turistákat az alsó 3 km-es szakaszon egy másik szerelvény.

 

Citeşte mai departe: SZÉKELYFÖLD TIBETJE: KOMMANDÓ

Papilakot avattak

 Bige László támogatta őket 

image
Bige László és Kató Béla elvágják az avatószalagot
Szombaton ünneplőbe öltözött a kommandói református gyülekezet, ugyanis 5 év munka után átadták a parókia épületét, és az új lelkészpár is bemutatkozott a helyieknek.

A rendezvény istentisztelettel kezdődött, ahol ft. Kató Béla püspök hirdetett igét, majd az átadó következetett. A parókia sorsának történetét Orbán Lajos vajnafalvi református lelkész ismertette: az épületet a kommandói egyházközség és a Kézdi-orbai Református Egyházmegye kezdte el építeni 5 évvel ezelőtt, aztán az anyagi források kimerültek, így svájci segítséget kértek, de az is elapadt, mígnem Bige László, a Kommandót sokat segítő magyarországi üzletember támogatta őket, hogy befejezhessék.

Bige László beszédében a kommandói megmaradás és fejlődés fontosságát ecsetelte, kiemelve, hogy egyesületet hoztak létre Kommandóért, ami a továbbiakban aszfaltút létesítését, kórház építését és még több tanár alkalmazását támogatná. Bige munkáját külön megköszönte Kocsis Béla polgármester és nt. Balogh Zoltán kézdi-orbai esperes is.

A parókiába új lelkész érkezett, Nagy István, aki várandós feleségével, Eszterrel szeptembertől költözik Kommandóra.

N. Sz. A.

Citeşte mai departe: Papilakot avattak

Idén 17. alkalommal kerül megszervezésre a tábor.

Tán­cok­ta­tás több cso­port­ban, kezdők­nek és hala­dók­nak, naponta két alka­lom­mal.
Őrkői cigány­tán­cok : Orza Călin és Deme­ter Erika
Szász­csá­vási cigány­tán­cok hala­dók­nak : Tőkés Edit és Tőkés Zsolt
Szász­csá­vási cigány­tán­cok kezdők­nek : Ivá­cson László és Teke­res Gizella

Nép­da­lok­ta­tás: Deme­ter Erika, naponta12,30 – 13,00 óra között.
Zené­szek Szász­csá­vás­ról, Gázsa és bará­tai, vala­mint a Heve­der zene­kar.Dél­utá­non­ként szak­mai előa­dá­sok, video­fil­mek, doku­men­tum­fil­mek vár­ják az érdeklődő­ket. Min­den este tánc­há­zzal k;sz-lnek a szervezők. A hét­vé­gén gála­est zárja a tábort. Szer­dán dél­előtt kirán­dulni lehet a Lakóca tetőre (1.777 m).

Jelent­ke­zési határidő: 2015. július 10.

További részleteket megtalálnak a tábor honlapján, ugyanitt lehet jelentkezni is.
tel: 0744-307 027 - Deák Gyula Levente
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  web: www.kommando.hte.ro 17251927072 b40d8aefe3 z

További képekért klikk ide...

Citeşte mai departe: Kommandói Cigányfolklór Tábor