Get Adobe Flash player
HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

Adománygyűjtés

A leégett kommandói #iskola számára adományokat gyűjt a Kommandóért Egyesület:
RON: RO10BTRLRONCRT0288651301 
EUR: RO57BTRLEURCRT0288651301
HUF: RO70BTRLHUFCRT0288651301
Opra-Beni Bela iskolaigazató - +40 760 673 807

SZÉKELYFÖLD TIBETJE: KOMMANDÓ

Cigányfolklór Tábor

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

A környezet adottságait, idegenforgalmi látványosságait a helyiek hamar felismerték és megteremtették az alapját a kibontakozó vendéglátói ágazatnak. Kényelmes, jól felszerelt panziókat létesítettek, több kereskedelmi egység működik. A település lassan megújúl, egyre több ház épül és egyre több látogató keresi fel felfedezni szépségeit, értékeit. A községbeli látnivalók az ipartelep történetéhez kötődnek. Ezt az házat 1890-ben vezérigazgatói lakásnak építették. A Kis-Kastélynak is nevezett épület ma műemlék, és az egyetlen megmaradt épület a Horn Dávid által építtetett házakból. Az államosítás után óvoda működött benne, annak köszönhető, hogy nem bontották le.

 


2006 decemberétől Falumúzeumnak ad otthont, helytörténeti és természettudományos kiállítással várja az érdeklődőket. A múzeum a Horn Dávid Egyesület gondozásában jött létre, a helyi önkormányzat támogatásával. Az Egyesület a helyi értékek, műemlékek ápolása mellett, a környék természeti kincseinek védelmét, bemutatását vállalja fel. Különleges építmény a Groedelek háza is. Az 1927 és 28 között épített svájci stílusú vadászkastélyban ma orvosi rendelő működik. A rendelő szomszédságában a község iskolája áll, ahol I. osztálytól 8.-ig tanítják a gyerekeket. Az oktatás a fatelepek megépítésével egyidőben indult el, az első iskolát még 1889-ben alapították Gyulafalván.

Az udvar hátsó részén gyermektábort építettek. Érdekes kis faházikók, sportpálya áll a vendégek rendelkezésére, és sátorozási lehetőség is kínálkozik. A községháza mindig is a polgári élet egyik legfontosabb szintere volt. Még Lichtenstein, a kereskedő építtette 1922-ben, később a Kaszinó működött benne. Ma a polgármesteri hivatal mellett a kultúrotthon is ebben az épületben kapott helyet. A községi parkban emelkedik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emlékére állított kopjafa, és az első világháborús hősi halottak emlékműve.

A festői környezetben fekvő települést télen-nyáron egyaránt érdemes felekeresniük azoknak, akik kedvelik a hegyi túrákat, kirándulásokat, érdeklődnek az ipartörténet és kultúra iránt, vagy csak egy kis kikapcsolódásra vágynak. Az egyszerűségében szép települést természeti értékei teszik még vonzobbá. A hegyeket övező ősfenyvesek látványa, a ritkaságnak számító tőzegmohalápok, a vidéken található többszáz gombafaj mind megéri a fáradságot a túrázók számára. Ezenfelül a helybélieknek jövedelem kiegészítést is jelent az erdő, nyáron és ősszel sokan szednek gombát és erdei gyümölcsöket, amit a begyűjtőközpontban értékesítenek.