Get Adobe Flash player
HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

Adománygyűjtés

A leégett kommandói #iskola számára adományokat gyűjt a Kommandóért Egyesület:
RON: RO10BTRLRONCRT0288651301 
EUR: RO57BTRLEURCRT0288651301
HUF: RO70BTRLHUFCRT0288651301
Opra-Beni Bela iskolaigazató - +40 760 673 807

SZÉKELYFÖLD TIBETJE: KOMMANDÓ

Cigányfolklór Tábor

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

Kommandót különleges és tradicionális rendezvényei miatt is érdemes felkeresni. Minden év július végén rendezik meg a Kommandói cigány folklór-tábort. Az egyhetes rendezvényen minden nap népdal és néptáncoktatás zajlik, délutánonként pedig a meghívott előadók szórakoztatják a vendégeket, az esték pedig táncházzal érnek véget. A nemzetközi találkozó sajátos hangulata nemcsak a résztvevőket ragadja magával, ilyenkor az egész falu életre kel. A tábort gálaműsor zárja, ahol a résztvevők bemutatják a hét folyamán elsajátított táncokat. Közben pedig igazi cigányzenekar húzza a talpalávalót. A fellépők közt a leglelkesebbek közt említhető a Kommandói iskola csapata is.

Alig ér véget a mulatozás, újabb színes esemény csalogatja Kommandóra a vendégeket. Augusztus első hétvégéjén falunapokra várják az elszármazottakat, barátokat, turistákat. A táncos-zenés rendezvényen helyi specialitásokkal kedveskednek a vendégeknek és különleges vetélkedőkre várják őket. 2007-ben székelykapu avatással kezdődött az esemény. A falu bejáratánál felállított kapu a vendégszerető közösség jelképe, akik mindig bizakodva tekintenek a jövőbe, tisztelve hagyományaikat, kultúrájukat. A ünnepi beszédek és szalagvágást követően a helyi Fenyőcske néptánccsoport ünnepi összeállítását mutatta be.

A rendezvény mozgalmasabb része a színpad körül zajlott, ahol egymást követték az érdekesebbnél érdekesebb vetélkedők. A falu múltjához méltóan fához kapcsolódó versenyszámokban mérték össze erejüket, találékonyságukat a résztvevők. A favágás, a fejszehajítás és a famászás nagy népszerűségnek örvendett. A rendezvényen kicsik és nagyok egyaránt megtalálták a nekik való programot. A sátrakhoz pedig inycsiklandó illatok csalogatták a vendégeket.

Közben pedig előadásokkal szórakoztatták a nagyérdeműt. Többek között a Kommandói gyerekek mutatták be tánctudásukat. A rendezvényt különleges vendég is megtisztelte jelenlétével, maga az államfő, Traian Basescu látogatott a településre. Ezek a rendezvények Kommandó népszerűségét évről-évre emelik, a köztudatban lassanként fakitermelő telepből üdülőfaluvá alakul át. Itt minden évszak varázslatos hangulattal és sajátos szépségével csalogatja a turistákat. Télen a hófödte fenyvesek csodálatos látványáért és a sportolási lehetőségekért látogatják a vendégek. A Laur–hegy oldalán felvonóval ellátott sípályát működtetnek. Aljában a vendégfogadóban szálláslehetőséget kínálnak, vakációban gyerektáborokat szerveznek. A 350 méter hosszú pályát általában akkor is hó borítja, amikor a többi székelyföldi településen még nincs. Minden év február második hétvégéjén megrendezik a Hóünnepet, amikor két napig áll a bál a hideg évszak tiszteletére. A helyszínre érkezőt egy hatalmas hóember üdvözli. Az első napon a hagyományos programok zajlanak, sí- és szánkóverseny minden korosztálynak. Miközben az oldal egyik felén a versenyek zajlanak, a másik felén hószobrászati vetélkedőt szerveznek a gyerekeknek.

A faluban pezseg az élet, van akik motoros, van aki szamár húzta szánon közlekedik. Az este fénypontja pedig a látványos fákjás lesíklás, amit óriás tábortűzgyújtás, majd tűzijáték követ. A Hónapok legnépszerűbb produkciója a kerge verseny, ahol a legtréfásabb csapat nyeri el a fődíjat. Háromszék legmagasabban fekvő településén mindig történik valami érdekes és izgalmas azért, hogy hírneve és varázsa továbbra is megmaradjon, rendezvényei egyre népszerűbbek, vendégei pedig mindig visszatérnek. A csodálatos környezet méltán érdemli meg, hogy üdülőparadicsommá nője ki magát.

Attachments:
Download this file (ZILELE ZAPEZII 2013.doc)ZILELE ZAPEZII 2013.doc [ ] 2013/02/04 12:58
Download this file (PROGRAM ZILELE COMANDAU 2012.doc)PROGRAM ZILELE COMANDAU 2012.doc [ ] 2012/08/02 08:51
Download this file (kommando napok 2012 vasarnap.doc)kommando napok 2012 vasarnap.doc [ ] 2012/08/02 08:33
Download this file (Kommando napok 2012 szombat.doc)Kommando napok 2012 szombat.doc [ ] 2012/08/02 08:33
Download this file (PROGRAM ZILELE COMANDAU.doc)PROGRAM ZILELE COMANDAU.doc [ ] 2011/08/03 09:48
Download this file (KOMMANDÓI NAPOK.doc)KOMMANDÓI NAPOK.doc [ ] 2011/08/03 09:47