Get Adobe Flash player
HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

Adománygyűjtés

A leégett kommandói #iskola számára adományokat gyűjt a Kommandóért Egyesület:
RON: RO10BTRLRONCRT0288651301 
EUR: RO57BTRLEURCRT0288651301
HUF: RO70BTRLHUFCRT0288651301
Opra-Beni Bela iskolaigazató - +40 760 673 807

SZÉKELYFÖLD TIBETJE: KOMMANDÓ

Cigányfolklór Tábor

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

Apad a diáklétszám

 Nemsokára tatarozzák a Horn Dávid Általános Iskolát 

 

image
Opra Béni Béla: a külföldi kenyérkeresés a diáklétszám rovására megy
A kommandói Horn Dávid Általános Iskolában térfigyelő kamerákat szereltek fel, jelenleg pedig az épület külső-belső felújítására készülnek, számolt be lapunknak Opra Béni Béla iskolaigazgató. Mindezek mellett szó esett az egyre apadó diáklétszámról is, melynek fő oka a külföldre történő elvándorlás.

Opra Béni Béla elmondta, az épületen nem történt jelentősebb feljavítás a 70-es évekbeli befejezése óta. Az idei költségvetésből három osztálytermet betonoznának, illetve parkettáznának le, ugyanakkor a tetőcserepeket is kicserélnék.

Az intézményvezető beszámolt a térfigyelő kamerák telepítéséről is. A négy műszerből kettő a folyosót „kémleli”, egy a bejáratot, egy pedig az udvart figyeli. A térfigyelő rendszerre azért volt szükség, hogy megelőzzék az újabb betöréseket. (Amint arról írtunk, öt éve számítógépeket loptak az épületből, a tetteseket elkapták, a készülékek megkerültek). „Így legalább látjuk, mi történik az udvaron” – szögezte le. Az udvaron pedig többek közt ott van a kommandói önkormányzat által minden évben biztosított tüzelőfa is.

Ezt követően az iskolaigazgató értékelte a nyolcadikosok számára kiírt próba-képességvizsga eredményeit, kiemelve, hogy van még, amit csiszolni a diákok teljesítményén. Az Iskola másként hét kapcsán megemlítette, tojásírást, sporttevékenységeket, főzőversenyt, kvízversenyt, valamint kirándulást szerveztek a tanulók számára.

Az intézményvezető a testvériskolai kapcsolatokról is szólt. Mint mondta, van mit javítani ezen a téren is, hiszen régebb két anyaországi iskolával ápolták a barátságot: a testvértelepülés, Ecsegfalva tanintézményével, valamint a hajdúszoboszlói Gönczy Pál-iskolával, de az utóbbi években mindkét kapcsolat megszakadt.

A gyerekutánpótlás kapcsán Opra Béni Béla kifejtette, jelenleg 76 iskolás és 32 óvodás tanul az intézményben. Úgy véli, jövőben még nem lesz gond a diáklétszámmal, ősztől ugyanis tíz elsős lépi át az iskolaküszöböt. Azonban a rákövetkező években jelentős létszámcsökkenésre számítanak, ennek legfőbb oka, hogy sok kommandói kénytelen külföldön keresni a megélhetést, és akik így tesznek, azok általában családostól költöznek el a településről.